Viden

Sådan foregår en typisk konsultation

Er du nysgerrig på, hvad du kan forvente, når du tager til kiropraktor? Her inviterer en kiropraktor indenfor og viser, hvordan en konsultation foregår - skridt for skridt.

Kiropraktor Bolette Brunmark, Randers Rygcenter

 

Den vigtige første dialog

– Patienterne kommer ind, og vi taler sammen om deres problem. Jeg skriver i journalen undervejs, mens jeg danner mig et overblik over sygehistorie og problematik. Hvis der er foretaget røntgen eller skanninger andre steder, så får jeg det indhentet. Her i Region Midtjylland kan vi se sygehusets billeddiagnostik med det samme, ligesom at man på sygehuset kan se vores røntgenundersøgelser. På den måde kan man undgå dobbeltundersøgelser og spare tid. Der bliver kun taget billeder, når det er nødvendigt for udredningen.

 

Undersøgelse af bevægeligheden og andet, der kan ses

– Her er jeg i gang med en bevægeundersøgelse. Jeg tjekker, hvad patienten kan. Men jeg kigger også efter hævelser, mærker, pletter eller farver, som kan betyde noget.

Undersøgelse med hænderne

– En del af undersøgelsen foregår med hænderne, det hedder palpation. Jeg undersøger leddets mobilitet og musklens spænding ved at trykke og mærke.

Det er så vigtigt, at patienten ved, hvad der skal ske, inden jeg går i gang med selve behandlingen

Bolette Brunmark

 

Diagnose

– Jeg leder efter, hvad der kan være galt med muskler og led, men skal også udelukke, at der er noget alvorligt, som skal et andet sted hen. De kliniske fund sammen med samtalen bruger jeg til at finde en diagnose, men også til at finde ud af, om der er brug for billeddiagnostiske undersøgelser. Hvis der er behov for røntgenundersøgelse eller ultralydsskanning, kan vi selv foretage det med det samme. Vi sender efterfølgende beskriv­elsen til lægen. Indimellem henviser vi også til MR-skanning. Vi kommunikerer generelt med lægen, når der er behov, og når vi afslutter et forløb.

 

 

Valg af behandling

– Når jeg har været det hele igennem, så gennemgår vi det. Jeg fortæller, hvor problematikken er, og hvad jeg vil foreslå af behandling. Det er så vigtigt, at patienten ved, hvad der skal ske, inden jeg går i gang med selve behandlingen. Jeg behandler aldrig uden, at folk er helt oplyst om, hvad der skal ske.

 

Behandling

– Her er et klassisk kiropraktor­greb, hvor jeg manipulerer brystryggen. Det handler om at skabe bevægelse og mobilitet i området. Manipulation er et vigtigt værktøj for en kiropraktor, men langt fra det eneste. Der er blandt andet også bløddelsbehandling, træning og øvelser – både det, patienten laver på egen hånd, men vi tilbyder også træning med super­vision indi­viduelt eller på små hold, som fx GLA:D Ryg, der også indeholder patientuddannelse. Vi tilbyder også behandling med akupunktur, shockbølge og laser.