Viden

Er headbanging farligt?

Når fans af blandt andet hård rock giver sig hen til musikken, ser man ofte hovedet blive kastet op og ned. Headbanging er på ingen måde et nyt fænomen og nok ikke noget, der går nogen steder – men er det sundt?

Headbanging er en lidt ekstrem brug af nakken, og jeg er helt sikker på, at det er noget, man kan få både ondt i nakken og hovedpine af…

Jan Hartvigsen, kiropraktor og professor

Koncerter og konsekvenser

Nu starter festivalsæsonen snart, og hvert år bliver kiropraktorerne mødt af spørgsmål fra bekymrede musikfans og ikke mindst deres forældre. Spørgsmålet lyder: Er headbanging egentligt farligt for nakkemusklerne? Headbanging er betegnelsen for at kaste hovedet (og det lange hår) frem og tilbage til blandt andet punkrock, hård rock og metal musik – både hjemme på værelset eller til koncerter. Også korthårede kan give los, men det ser noget mere imponerende ud, når håret virkelig får lov at flagre.

Spørgsmålet er, om det er farligt at bevæge hovedet frem og tilbage på den måde? Videnskab.dk skrev en artikel om headbanging for et par år siden. Netop på opfordring af en entusiast på området.

I artiklen fortæller kiropraktor og professor Jan Hartvigsen at ja, ”headbanging er en lidt ekstrem brug af nakken, og jeg er helt sikker på, at det er noget, man kan få både ondt i nakken og hovedpine af. Men det er ikke det samme som at sige, at det er farligt. Så kan man ødelægge nakken? Nej det kan man ikke.”

Men der er naturligvis mulighed for at få nakkesmerter, hvis du går direkte fra kontoret til festivalpladsen og headbanger nonstop i 4-5 timer i streg. Som med så mange andre ting er træning en god ting, og hvis du ved, at du ikke har lavet noget fysisk i lang tid, og at der er Copenhell i næste uge, så er det en god idé at forberede sig lidt først, fx ved at lave nogle øvelser.

 

 

Læs mere om headbanging og nakken

Læs mere om smerter i nakken