Forskning

Hvad betyder skoletasken for dit barns ryg?

Det er efterhånden velkendt, at rygproblemer også ses hos børn. Men vi ved stadig ikke særlig meget om, hvorfor ellers sunde børn får ondt i ryggen.

Er der en sammenhæng?

Kiropraktorer og andre sundhedsprofessionelle bliver ofte spurgt af bekymrede forældre, hvad deres holdninger er angående indkøb og brug af skoletaske. Der er dog ingen klare retningslinjer på området, og det bliver derfor ofte en subjektiv anbefaling, fx at tasken ikke må veje mere end 10-15% af kropsvægten. Ligeledes oplever forældre, der er ude at købe skoletasker, at den ene eller den anden model anbefales pga. det ergonomiske design.

Forskere har undersøgt forskellige risikofaktorer som fx psykosociale faktorer, højde, vægt, kropsholdning og livsstilsfaktorer, men har ikke fundet nogen klare sammenhænge. Selvom der ikke er videnskabeligt belæg for det, nævnes skoletasker ofte som årsag til rygsmerter, og der er mange ganske fantasifulde forslag til, hvilken skoletaske dit barn bør have.

Nye studier

I et nyt studie konkluderer australske forskere, at taskens vægt, design og bæremetode ikke betyder noget påviseligt for udvikling af rygsmerter, hverken på kort eller lang sigt. Eller sagt på en anden måde: der er ikke nogen klar sammenhæng mellem rygsmerter og brug af skoletaske.

Overordnet set anbefaler forskerne derfor, at man bør stille spørgsmålstegn ved de anbefalinger, der findes vedrørende skoletasker. Og i stedet vælge skoletasken ud fra andre kriterier – fx den barnet synes er pænest eller den type taske, barnet synes er rarest at have på. Dog er det en god tommelfingerregel, at skoletasken skal bæres på ryggen og sidde på begge skuldre, så der er ligevægt. Sørg også for, at barnet kun har de nødvendige bøger med, der er trods alt ikke nogen grund til at gøre tasken tungere, end den behøver at være.

 

 

Læs om smerter hos børn