Viden

Skuldersmerter – skift sovestilling og slip for smerter

Mange mennesker døjer med smerter i og omkring skulderen. Smerter, der generer nattesøvnen. Ofte kan de lindres med små enkle ændringer, så du igen kan sove bedre.

Vågner du ind i mellem med stikkende smerter i skulderen? Måske oplever du ligefrem, at du ikke kan sove fordi din skulder brænder og dine fingre sover? Hvis du kan genkende dette, så er du ikke alene. Heldigvis skal der ofte ikke så meget til, for at du kan slippe for smerterne og få en bedre nattesøvn.

Mange af de smerter vi oplever i skulderen og generes af i hverdagen er forbundet med vores måde at sove på. Det viser forskning fra Syddansk Universitet. En ændring af liggestillinger kan måske løse problemet.

Det kan virke som et banalt råd – og hvordan fører man det lige ud i livet, for når vi sover, så sover vi jo… Du får her et par gode råd, der kan hjælpe dig med at ændre dine vaner.

Gode råd

Variation i den måde du ligger på.

For at tvinge dig til at sove på den modsatte skulder kan du prøve at bytte side med din partner, eller prøve at lægge dig med hovedet i fodenden af sengen. Du kan også øve dig i at falde i søvn på den modsatte skulder, så du aflaster den smertende skulder fra starten af natten. Så prøver du noget nyt, og det kan få dig til at ændre din rutineprægede sovestilling.

Hvis du sover på maven,

Så kan du med fordel lægge en pude under det bryst, som dit hoved vender hen mod. På den måde aflaster du ’drejet’ i nakken. Det kan give smerter i nakken, der forplanter sig til skulderregionen.

Hold armene under skulderniveau

Forsøg også at mindske belastningen på dine skuldre ved at undgå at placere armene over skulderniveau. Prøv for eksempel at lægge din pude helt tæt på dit hovedgærde, så du vågner, hvis du prøver at lægge armene over hovedet.

 

Bryd vanerne, forebyg problemerne og sov bedre.