Viden

Kiropraktoren forklarer: Lumbal spinalstenose… Hvad er det?

Almindelige aldersbetingede forandringer i lænderyggen kan hos nogle personer gøre pladsen i rygmarvskanalen mindre. Det kaldes spinalstenose eller rygmarvsforsnævring, der typisk rammer ældre personer og kan i nogle tilfælde betyde, at nerverne ned til benene har for lidt plads og bliver påvirket.

”Personer med spinalstenose kan mærke smerter, føleforstyrrelser eller en fornemmelse af at være tung i benene, typisk når de går eller står. Ofte vil de opleve, at det hjælper at sidde ned eller bøje fremover, fordi det giver nerverne mere plads”

Rikke Krüger Jensen, seniorforsker ved Syddansk Universitet

Nogle personer med spinalstenose vil også opleve at have ondt i ryggen. Det skyldes ikke, at nerverne har mindre plads, men er oftest smerter fra ryggens led og muskler. Da spinalstenose opstår på grund af aldersforandringer, udvikles tilstanden typisk over mange år, og der kan være stor forskel på smerterne.

– Du kan opleve, at smerterne ændrer sig, så du har gode og mindre gode perioder. Hvis du får behandling vil det ofte kunne holde smerterne nede, så du forlænger de gode perioder”, forklarer Rikke Krüger Jensen.

RIKKE KRÜGER JENSEN

Seniorforsker ved Kiropraktorernes Videnscenter og lektor ved Syddansk Universitet, samt uddannet kiropraktor og ph.d.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen spinalstenose kan i de fleste tilfælde stilles temmelig sikkert ud fra det, du fortæller kiropraktoren, sammenholdt med den kliniske undersøgelse.

En skanning er ikke altid nødvendig for at finde ud af, om du har spinalstenose. En undersøgelse, der kortlægger symptomerne, er almindeligvis nok. Skanning kan komme på tale, hvis der ikke er tilstrækkelig fremgang inden for de første 4-12 uger, eller hvis symptomerne er meget voldsomme.

Smertestillende medicin hjælper kun meget begrænset på spinalstenose og kan generelt ikke anbefales til denne type sygdom.

Behandling:

Behandlingen vil først og fremmest være rådgivning om, hvad du selv kan gøre i hverdagen for at holde smerterne nede. Det kan fx være stillinger og bevægelser. Kiropraktoren vil vurdere, om øvelser eller manuel behandling af led og muskler i din lænd vil kunne hjælpe. Behandlingen fjerner ikke spinalstenosen, man kan gøre smerterne mindre og hjælpe dig til bedre at kunne gå og stå. Kiropraktoren kan desuden hjælpe dig i gang med træning, som passer til dig og dine smerter.

Pakkeforløb

Kiropraktoren har et pakkeforløb til lumbal spinalstenose. Det kan hjælpe med at håndtere og lindre smerter og fysiske begrænsninger