Viden

Hvordan foregår en konsultation?

Få indblik i, hvad du kan forvente, når du første gang træder ind ad døren hos en kiropraktor.

Kiropraktor Bolette Brunmark, Randers Rygcenter

Første gang du åbner døren til en kiropraktorklinik vil du blive mødt af en sekretær – ligesom hos din læge skal du melde din ankomst med dit sygesikringskort. Men hvad så? Nogle gange kan det føles utrygt, når man skal prøve noget nyt. Derfor får du her en guide til, hvad du kan forvente, og hvordan du evt. kan forberede dig, når det er første gang skal til kiropraktor.

Samtalen med kiropraktoren vægter tungt

Første gang du møder din kiropraktor, vil kiropraktoren bruge ekstra tid på at tale med dig om dine smerter, symptomer og din sygehistorik for at kunne afgøre, hvad den fysiske undersøgelse skal tage udgangspunkt i.

 

Bolette Brunmark er kiropraktor i Randers Rygcenter, og om det første møde med patienten udtaler hun: – Patienterne kommer ind, og vi taler sammen om deres problem. Jeg skriver i journalen undervejs, mens jeg danner mig et overblik over sygehistorie og problematik.

Det er derfor en god idé, at du tænker over nedenstående, før du møder din kiropraktor første gang. Jo mere præcis du er, jo nemmere bliver det for kiropraktoren at hjælpe dig.

Først vil din kiropraktor gerne have styr på, hvilke symptomer du har, og kiropraktoren vil derfor spørge ind til, hvordan du oplever dem. Hvor har du for eksempel ondt, og hvordan føles dine smerter – er de skarpe, stikkende eller dunkende?

Kiropraktoren vil også spørge ind til dine symptomers historik, og kan for eksempel spørge ind til, hvornår dine symptomer begyndte, og om der er et mønster i dine symptomer i forhold til, hvornår de opstår opstår de for eksempel efter du har lavet en specifik bevægelse, og er der en bestemt bevægelse, som gør dine smerter værre?

Kiropraktoren interesser sig også for din dagligdag, da dette kan have betydning for, hvorfor og hvordan dine smerter opstår. Derfor kan kiropraktoren spørge ind til dit arbejde, hvad du laver i din fritid, og fx hvilken type arbejde du har.

Derudover vil kiropraktoren også spørge ind til om du har andre sygdomme, kroniske lidelser eller om du tidligere er blevet undersøgt for dine smerter for eksempel gennem røntgenundersøgelser.

Undersøgelsen

Når kiropraktoren har fået indblik i dine symptomer og sygehistorik, vil kiropraktoren lave en undersøgelse og derefter en diagnosticering. Undersøgelsen har til formål at finde ud af, hvorfor du har ondt, så kiropraktoren også finder ud af, om kiropraktoren kan tilbyde den rette behandling for dig. Er den ikke det, vil kiropraktoren sørge for, at du bliver sendt godt videre.

En undersøgelse kan bestå i mange forskellige metoder, og det afhænger af dine symptomer, men generelt vil kiropraktoren undersøge dig på flere måder, som ofte indbefatter at du både vil stå op og ligge ned.

Bolette Brunmark siger om undersøgelser af patienter:  Jeg tjekker, hvad patienten kan. Men jeg kigger også efter hævelser, mærker, pletter eller farver, som kan betyde noget.

Som regel vil kiropraktoren lave en undersøgelse med sine hænder, hvor kiropraktoren vil mærke på dine muskler, sener og knogler. Derudover kan kiropraktoren også lave en neurologisk undersøgelse, hvor kiropraktoren vil undersøge fx senereflekser og muskelstyrke, og hvor meget, du kan mærke. Kiropraktoren kan også foretage en række ortopædiske test for at undersøge, hvorvidt du har medførte eller erhvervede bygnings- eller funktionsfejl i dine knogler, led, muskler eller sener.

I sjældnere tilfælde kan kiropraktoren også lave en røntgenundersøgelse, hvis vedkommende finder det nødvendigt, måle dit blodtryk, lave en stetoskopisk undersøge – dvs. et værktøj til at opfange lyd – fra hjerte/lunger og/eller en undersøgelse af kranienerven.

Behandling

Når kiropraktoren har undersøgt dig, kan kiropraktoren stille en diagnose og ud fra diagnosen planlægge et videre forløb. Det er selvfølgelig noget, som kiropraktoren vil inkludere dig i.

Den behandling du får, vil i de fleste tilfælde være smertefri, men efter en behandling hos din kiropraktor, vil du sandsynligvis opleve ømhed og føle dig træt.

Bolette Brunmark udtaler om behandling: – Jeg fortæller, hvor problematikken er, og hvad jeg vil foreslå af behandling. Det er så vigtigt, at patienten ved, hvad der skal ske, inden jeg går i gang med selve behandlingen. Jeg behandler aldrig uden, at folk er helt oplyst om, hvad der skal ske.

Ligesom selve undersøgelsen kan behandlingen se meget forskellig ud, og kiropraktoren har en stor værktøjskasse, vedkommende kan bruge alt efter hvad, der er bedst for dig.

Nogle af værktøjerne kan du se nedenfor:

Manipulationsbehandling: En ledfrigørende behandling som skal genoprette en normal bevægelighed og mindske dine smerter.

Bløddelsbehandling: Forskellige former for massage som skal bearbejde spændinger i muskler og beskadigede sener, som har til formål at skabe en hurtigere heling.

Muskelakupunktur: Løsner op for spændt muskler – og det skal ikke forveksles med klassisk akupunktur.

Chokbølgebehandling: En behandlingsform bestående af lydbølger, som hjælper kroppen til at hele.

Øvelser/træning: Kiropraktoren kan give dig øvelser, som du som regel også ska lave hjemme. Øvelserne har til formål at styrke muskulaturen og stabiliserer bevægelser. Du vil selvfølgelig altid blive guidet godt igennem øvelserne på klinikken.

Information/rådgivning: Kiropraktoren vil altid sørge for at fortælle dig, hvordan du skal forholde dig til dine smerter, og hvad du selv kan gøre for, at du hurtigst muligt får det bedre.

Hvad gør ondt?

Få mere viden om kiropraktisk behandling.