Nyhed

Et opslidende arbejde gjorde Åse til en atypisk kiropraktorpatient

Ældre går i stigende grad til kiropraktor, og Åse er én af dem. Læs om hendes vej til kiropraktikken og bliv klogere på helbredstillæget en del af folkepensionen, som er et tilskud til bl.a. kiropraktisk behandling.

Åse sidder med sin far i bilen. Han har ondt, rigtig ondt. Åse sidder dér på passagersædet, mens faren kører bilen, og ser på, at han har så ondt, han har svært ved at være i sig selv. Faren standser bilen på parkeringspladsen foran kiropraktorklinikken og forsvinder ud ad bildøren.

Åse sidder tilbage og venter.

Så kommer han ud ad dobbeltdørene. Han smiler.

Dét var Åses første oplevelse med en kiropraktor, og siden den dag, har hun haft et positivt indtryk af kiropraktik.

 

Et hårdt arbejde gør ondt på kroppen

Åse kom i lære som frisør, da hun var fjorten. Og i slut tyverne begyndte det efterhånden at gøre rigtig ondt på Åse at udføre sit arbejde. Det blev til en hverdag med smertestillende og et forsøg på at finde nogen, der kunne hjælpe hende med at mindske smerterne i ryggen og få hovedpinen til at forsvinde. Det var på det tidspunkt, hun kom i tanke om kiropraktik.

Så i slut tyverne begyndte hun at gå til kiropraktor, og det hjalp. Kiropraktoren kunne holde Åses smerterne på så lang afstand, at hun stadig var i stand til at arbejde som frisør.

Rune Martinsen er Åses kiropraktor, og han forklarer, at Åse i virkeligheden er et lidt atypisk eksempel på en patient, fordi hun, i så mange år, er blevet ved med at gå til kiropraktor. Når patienter i alderen 15-25 år kommer til kiropraktor, forsvinder de som regel igen efter et par vellykkede behandlinger, og når de ikke har ondt længere.

”Hos de unge behandler man med udgangspunkt i at få smerterne til at forsvinde” fortæller Rune.

”De unges kroppe er i udgangspunktet friske og sunde. Desværre var det ikke tilfældet med Åse, da hun blev ved med at være besværet i sit job som frisør. ”

 

Kiropraktikken hjælper, når det brænder på

Som 50-årig var Åses job som frisør blevet for opslidende: Hun havde fået tiltagende ondt i nakken og især i armene og måtte kapitulere. I dag, hvor Åse er 73, er det mest smerterne i ryggen, nakken og lænden, der plager hende, men hun går ikke så tit til kiropraktor, som tidligere.

”Jeg har ikke ondt til hverdag,” fortæller hun, men i perioder får hun rigtig ondt, og det hæmmer hendes hverdag og afholder hende fra at gøre nogle af de ting, hun gerne vil.

”Jeg kan ikke arbejde i haven eller støvsuge eller pudse vinduer, og jeg kan ikke gå til gymnastik,” fortæller hun, selvom gymnastik er hendes store ønske. Når hun har de dage, hvor hun ikke rigtig kan klare dagligdagens gøremål, prøver hun altid at lægge sig ned først. Hvis det ikke hjælper, går hun til kiropraktoren.

 

En forskel der kan mærkes

Rune Martinsen forklarer, at en patient som Åse aldrig bliver symptomfri, og at det ofte heller ikke er et realistisk mål:

”Hos de ældre behandler man med udgangspunkt i, at de skal have det så godt som muligt, fordi de har levet et helt liv med ofte ubehandlede, små eller store skavanker. Åse har i dag fået en markant bedre funktion og har det meget bedre med sin hverdag end tidligere.”

”Kiropraktoren gør hvad han nu gør, og nogle gange kan jeg mærke at der er noget, der løsner sig og andre gange er det først et par dage efter, jeg virkelig kan mærke en forskel”, fortæller Åse.

”Så bliver min hverdag igen lidt nemmere.”

For Åse har kiropraktikken været den rigtige behandlingsform, og Rune Lykkeberg forklarer, at nogle af de patienter de får ind, bliver så glade for kiropraktik, at de i tilfælde også kommer ind, nå kiropraktoren ikke kan behandle dem.

”Vi har engang fået én ind med en brækket finger, og det kan vi desværre ikke hjælpe dem med, siger han med et grin.”

 

Helbredstillæg: Få ekstra tilskud gennem folkepensionen

Ligesom Åse går mange ældre til kiropraktor, og selvom det offentlige giver et højt tilskud til kiropraktisk behandling (18-20% af behandlingens pris og 60% for pakkeforløb), så kan det stadig være et stort indhug i pengepungen, når man er pensionist. Men vidste du, at du har mulighed for at søge om helbredstillæg som et tillæg til din folkepension? Helbredstilægget kan dække op til 85% af pensionisters egenbetaling.

Det er din tillægsprocent og formue, som afgør om du er berettiget til helbredstillæg. Helbredstilægget søges igennem borger.dk. Det er kommunen som vurderer, om du har ret til helbredstillæg gennem din ansøgning. Før du kan blive godkendt til helbredstillæg, skal du oplyse sin formue til Udbetaling Danmark, hvilket gøres gennem borger.dk eller gennem link som optræder efter ansøgning til helbredstillægget.