Viden
Hvordan passer du på dine knæ?
Har du ondt i knæet? Så er du ikke alene. Flere og flere får ondt i knæene: 30 % af alle kvinder og 25 % af alle mænd har haft smerter i knæet i løbet af de sidste 12 måneder. Det viser en undersøgelse fra sundhed.dk. Men hvorfor volder den lille kropsdel så mange problemer?
Knæet – et udsat led
Vores knæ består af, – og hold nu fast: Knogler, brusk, ledkapsel (som danner væske, der virker som smørelse for leddet), menisker (to bruskskiver, der sørger for at fordele vægten, så brusken slides mindre) og ledbånd. Rundt om selve knæleddet er også sener, slimsække (en lille sæk med ledvæske, som fungerer som smøring mellem f.eks. en sene og en knogle) og muskler. Alle disse strukturer kan være årsag til, at du får ondt i knæet. Knæet er desuden også et udsat led, fordi det bliver udsat for en stor belastning, når du dagligt bevæger dig.
Knæskader kan ramme alle
Desværre skal der ikke så meget til, før man får ondt i eller omkring knæet. Man kan for eksempel få ondt i knæet, når man laver et uhensigtsmæssigt belastningsmønster, dvs. hvis du går – eller løber – på en måde, som belaster knæet uhensigtsmæssigt.
Du kan også overbelaste knæet. Det sker f.eks. hvis du laver træning, du ikke er vant til. Med det sagt er der også sportsudøvere, som får knæproblemer.
Hvis du dyrker motion, som belaster knæet, fx håndbold eller skiløb, er du også i en øget risiko for at få akutte knæskader. Har du først fået en akut knæskade, i form af korsbånds- eller meniskskader, øger du risikoen for at udvikle slidgigt i knæet.
Er du oppe i årene har du en øget risiko for at få slidgigt i knæene, fordi der naturligt igennem livet er slitage af knæets sener.
Hvordan passer du på dine knæ?
Hvis du skal passe godt på dine knæ og undgå skader er det vigtigt, at du holder dine knæ stærke. Hvis du styrker muskulaturen omkring knæet, vil knæet være bedre stillet til at kunne håndtere forkerte bevægelser. Det er en god idé at lave øvelser, som styrker muskulaturen omkring dit knæ.
Øvelser
Øvelse 1: Læg dig på maven, og løft din overkrop, knæ og fødder en smule fra gulvet. Mens knæene stadig er løftet fra gulvet, skal du bøje og strække knæene langsomt. Gentag øvelserne 12-15 gange.
Øvelse 2: Læg dig på ryggen, og bøj benene. Løft underkroppen fra gulvet, så der er en lige linje fra skulder til knæ. Du skal nu strække det ene ben. Gentag øvelsen med den modsatte side i alt 5-10 gange med hvert ben.
Øvelse 3: Sæt din højre fod bag venstre – ligesom når du tager et skridt baglæns, og sænk knæet mod gulvet, indtil du kan mærke musklerne arbejde. Du skal holde denne position i 10-15 sekunder. Husk, at begge dine fødder skal pege frem, og venstre knæ skal være centreret over anklen.
Øvelse 4: Stil dig med ryggen mod væggen, og lad dig glide ned ad væggen, indtil du sidder i et squat-position. Dine lår skal være vandrette, og må ikke komme udover dine knæ. Hold denne position i 15-20 sekunder. Gentag 3-5 gange.
Disse knæøvelser er ikke beregnet til genoptræning. Husk altid at rådføre dig med en kiropraktor eller anden sundhedsfaglig person, hvis du har ondt i knæene.