Nyhed

Jan Hartvigsen kommer med gode råd mod rygsmerter

Døjer du med ondt i ryggen? Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder, er en af verdens førende eksperter indenfor rygsmerter og er desuden rådgiver ved WHO i forhold til at udarbejde globale retningslinjer for behandling af rygsmerter. Han giver gode råd til, hvordan du forebygger og afhjælper rygsmerter.  

Råd nr. 1 – Bevægelse i hverdagen:
Det kan for eksempel være en gåtur eller løbetur sammen med en god ven – eller andre fysiske aktiviteter, som du godt kan lide at lave. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge og behandle en lang række sygdomme og altså også rygsmerter. Ryggen må gerne gøre lidt ondt efter, at du har lavet en aktivitet. Det er kun naturligt. Hvis du ønsker at træne din ryg specifikt, kan du konsultere en fysioterapeut eller kiropraktor og få træning, der passer til netop dig og din ryg.

Råd nr. 2 – Viden om smerter:
At ryggen gør ondt en gang imellem betyder sjældent, at den er skadet, eller at noget er gået i stykker inde i ryggen. Hos de fleste kommer og går rygsmerter, og ryggen bliver ikke gradvist dårligere for hver gang, du har smerter. Ofte er rygsmerter forbigående og ikke et tegn på, at der er noget alvorligt galt med din ryg.

Råd nr. 3 – Sund livsstil:
Mange ting, som du måske ikke umiddelbart tænker over, påvirker dine rygsmerter. Det kan for eksempel være din søvn, dit stressniveau, om du ryger – og faktisk også at du har det godt med din familie, dine venner og dine kollegaer. Forskning peger nemlig på, at man har mindre ondt i ryggen, hvis man har en sund livsstil og gode sociale relationer. Det der sker i hjernen, kan være lige så vigtigt som det, der sker i ryggen. Hjernen kan skrue op og ned for smerte – og noget af det, som bidrager til at hjernen skruer ned for smerte, er blandt andet, at man har et optimistisk livssyn og gode sociale relationer.

Og til sidst:

Rygsmerter er IKKE farlige. De fleste går over af sig selv – eller med behandling. Der er derfor god grund til at være optimist, selvom du døjer med rygsmerter. Langt de fleste kan nemlig leve et godt, langt og aktivt liv, selvom ryggen gør ondt en gang imellem.

Se videoen hvor Jan Hartvigsen deler gode råd her