Nyhed

Oplevelser fra Grønlands eneste kiropraktor

Som planlagt er Grønlands eneste kiropraktor ved at vende hjem efter 9 måneder. Læs om hendes oplevelser i og uden for klinikken.

Line Korsholm på toppen af Ukkusissat (Store Malene), et stejlt fjeld i udkanten af Nuuk. Det er et cirka 770 m. højt.

Sidste år i april tog Line Korsholm med sin læge-kæreste til Nuuk, hvor han skulle praktisere året ud. Hun havde netop gennemført sin turnus og blev tilknyttet som kiropraktor i byens – og faktisk Grønlands – eneste fysioterapiklinik – Nuuk Osteopati og fysioterapi, som nu endelig også kunne tilbyde kiropraktik. Nu er hun tilbage i Danmark. Heldigvis ser det lige nu ud til, at der kommer en anden kiropraktor derop.

I Grønland skal man være generalist, du skal være klar på alt, der kommer ind ad døren.

Line Korsholm, kiropraktor

Hvordan går det nu her efter 9 måneder?

– Der er kommet flere nye patienter til løbende, men også en del gengangere. Enten på grund af opfølgning, eller fordi der er kommet et nyt problem til. Jeg har også haft patienter fra andre byer og bygder samt besætning fra nogle af de skibe, der lægger til i Nuuk. De er her som regel kun i ganske kort tid, og dem ser jeg oftest kun en enkelt gang. Jeg har set meget blandede problematikker heroppe.

– Gener fra ryg, arme, ben, knæ, hofter og fødder og aldersmæssigt fra babyer til voksne. Vitterligt alt, ser jeg. Der har også været symptomer eller sygdomme, som ikke har været relateret til bevægeapparatet, men hvor patienten har haft et håb om, at jeg kunne hjælpe. Vi er den eneste private fysioterapi/kiropraktor-klinik i Grønland, og af den årsag er vi også dem, der ved mest om bevægeapparatssmerter uden for sygehusregi. Der er simpelthen ikke andre. Det er ikke som i Danmark, hvor der er specialister inden for forskellige områder, hvilket i grove træk skaber et klientel med en mere ensartet problematik. I Grønland skal man være generalist, du skal være klar på alt, der kommer ind ad døren. Jeg har haft en del patienter med problemstillinger, som jeg aldrig har set før. Der må man bare gøre det så godt som muligt og hjælpe så godt man kan.

Afgang efter 2 uger i Paamiut, hvor der bor ca. 3000 mennesker. "Min kæreste var læge dernede i 1 måned. Jeg kom forbi i 14 dage og havde behandlerbriksen med. Jeg havde også min første (og nok sidste) behandling på et hospital her," siger Line Korsholm.

Du rejser tilbage til Danmark til februar, hvorfor – og hvad er så planen?

– Jeg har været utrolig glad for at være heroppe. At opleve Nuuk og se de byer, vi har besøgt, har været en stor oplevelse. Omvendt glæder jeg mig også til at se min familie og venner. Jeg kommer til at tage herfra med et smil på læben, og det kan meget vel være, at jeg kommer igen. Det passer med, at min kærestes stilling udløber til februar, og han skal starte med at skrive ph.d., når vi kommer tilbage. For mit vedkommende står dørene åbne. Jeg har ikke en plan endnu

Det har også været rart at opleve den store taknemmelighed, som jeg er blevet mødt med af patienterne. Generelt giver patienterne mere udtryk for glæden ved at have en kiropraktor i byen.

Line Korsholm, kiropraktor

Hvad har været det bedste, hvad har du lært mest af, eller om, – og hvad har været det mest udfordrende?

– Det bedste har været at opleve Grønlands natur. De fleste steder i Grønland har man fjeld og fjord i baghaven. Det har været en stor oplevelse for mig at have det så tæt på. Vi har været på ture i fjeldet med telt, været på bådtur i fjorden og besteget bjergtoppe. Alt sammen meget storslåede oplevelser.”

– I Grønland foregår det meste på vejrets præmisser. Hvis det er dårligt vejr, så kan man strande flere dage i en lufthavn. Dårligt vejr resulterede også i 19 timers strømafbrydelse i Nuuk og brud på netdækning i hele Grønland.”

– Det har også været rart at opleve den store taknemmelighed, som jeg er blevet mødt med af patienterne. Generelt giver patienterne mere udtryk for glæden ved at have en kiropraktor i byen. Mere end jeg har oplevet i Danmark, også som et resultat af, at det ikke før har været muligt i Grønland.”

– Ingen havde forberedt mig på at skulle være selvstændig og drive virksomhed, specielt ikke lige efter endt turnus. Jeg har været indlejer, men haft ansvaret for alt selv og med alt, hvad det indebærer i drift af en virksomhed. Jeg har været bogholder, sekretær og sundhedsfaglig. Det har været udfordrende, men jeg har lært meget af den proces.

Line Korsholms "behandlerrum" i Paamiut. "Jeg fik lov at bruge et af værelserne i lægeboligen," fortæller hun.

Nu hvor du kender det lidt bedre; hvad er så dit indtryk af det grønlandske sundhedsvæsen set fra din stol og position? Er der noget, der fungerer særligt godt og som vi kunne lære af, eller det modsatte?

– Det grønlandske sundhedsvæsen bærer meget præg af stor udskiftning, da mange af lægerne er her omkring et år af gangen. Det betyder, at man som patient ikke har en fast læge. Derfor er det ofte en ny læge, der skal sætte sig ind i patientens historik fra gang til gang. I Sundhedscenteret, svt. almen praksis i Danmark, kan man som udgangspunkt kun få samme dags-tider. Hvis programmet er fyldt op, så kan man ringe dagen efter og forsøge igen. Med mindre det vurderes at være akut, så finder de tid. Det kan skabe en del frustration hos patienterne, og sådan set også hos lægerne, når de ikke kan tilbyde en tid. Så vidt jeg forstår, kan det ikke lade sig gøre at booke ud i fremtiden, da der er for mange udeblivelser, hvilket i sidste ende betyder, at færre patienter bliver set.

– Der mangler et samarbejde mellem det offentlige og private sundhedsvæsen her oppe. Jeg har ingen mulighed for at kommunikere med lægerne, og patienterne har heller ikke tilgang til egne journaler. Som patient kan det være svært at huske helt præcist, hvad der er foretaget, og hvilke svar, der er givet. Det kunne være rart, hvis man i det private kunne tilgå fx scannings- eller røntgenbilleder, eller svar på undersøgelser, så man er sikker på, hvad der er blevet lavet – og ikke lavet.

"Hvis man vil se de helt store isbjerge, og sejle rundt blandt dem som her på billedet, så skal man tage til Ilulissat eller noget mere nord på end Nuuk," forklarer Line.