Nyhed

Småøvelser har gavnlig effekt – lav dem på arbejdet

Træningsøvelser á ti minutter for nakke, skuldre og ryg mindsker sygefraværet på arbejdspladser.

Positiv effekt ligegyldigt alder, køn og uddannelse

Sygefraværet hos medarbejdere kan mindskes med småøvelser, der træner nakke, skuldre og ryg i ca. ti minutter. Det viser en undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Indføres øvelserne på alle danske arbejdspladser skønnes det, at 13% af langtidssygemeldinger (over 30 dage) kan forbygges. Øvelserne er nemme at lave på arbejdspladsen, for de kræver hverken fitnessfaciliteter, omklædning eller et bad.

Den positive effekt af småøvelserne er desuden også uafhængig af, om du er ung eller ældre, mand eller kvinde, eller om du har en kort eller lang uddannelse.

Øvelser mod smerter i nakke, skulder og arm med elastik

Formål: Træning af Trapezius-musklen, som man får ondt i, når man arbejder med computer.

  • Øvelse 1) Stå på elastikken, hold enderne i hænderne, og før armene langt op. Bøj en smule i albuerne og i håndledet.
  • Øvelse 2) Stå på elastikken, og hold armene ud foran dig, og bevæg dem op til skulderhøjde og ned, mens du holder albuen og håndledet en smule bøjet.

Find videoguide til hvordan du træner på NFA’s hjemmeside.

Træning af musklerne mellem skulderbladene

Formål: Øvelserne holder skulderbladene i rette position. Det giver en mere korrekt holdning i nakke, skuldre og ryg til når man f.eks. sidder foran computeren.

  • Øvelse 1). Lav elastikken til en skulder-bredde-længde. Hold armene strakte foran dig, og bøj i albuen. Træk nu armene ud til hver sin side, så elastikken spændes og rammer din brystkasse.

Find videoguide til hvordan du træner på NFA’s hjemmeside. 

Træning af muskler i armene

Formål: Træner de muskler, som styrer armen, som man bruger bl.a. foran en computer.

  • Hold en kort elastik i den ene arm, som peger væk fra skulderen i mindre end 90 grader. Træn den anden arm ved at holde den anden ende af elastikken mod maven, og sving den ud som et hængsel. Husk at bytte arm/side.

Find videoguide til hvordan du træner på NFA’s hjemmeside. 

Styrk kroppen og mindsk sygefraværet

Faggrupper som  pædagoger, social- og sundhedsassister/hjælpere, og andre som arbejder i velfærdsområdet, hvor der er høje fysiske krav, kan have særlig gavn af småøvelserne, da en stærkere krop ofte medfører færre smerter.

“Kan man ændre arbejdskulturen, så medarbejderne får stærkere kroppe, kan vi potentielt også mindske sygefraværet og få flere varme hænder,” udtaler Lars L. Andersen, som har stået i spidsen for undersøgelsen og er professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 

Skab en god kultur

Gode vaner er nødvendige for træningens langvarige positive effekt, og det er derfor væsentligt at fremme en kultur med gode vaner.

Lars. L. Andersen har flere eksempler på, hvordan de gode vaner starter. Han forslår, at bruge fx 10 min på småøvelser lige inden frokosten eller i en eftermiddagspause, så der opbygges en rutine, man kan holde sig til.

5 råd til hvordan arbejdspladsen kommer i gang med træning

  • Bed ledelsen om at vise opbakning til træningen, så man som ansat ved, at man godt må bruge arbejdstiden på småøvelser.
  • Træning skal være en fællesaktivitet. Medarbejdere og ledelse bør deltage i aktiviteterne sammen.
  • Planlæg træningen med faste tidspunkter.
  • Find en træningstovholder som kan inspirere og opmuntre til træning.
  • Nybegynder er ingen undskyldning. Hjælp hinanden til at lave øvelserne rigtigt.