Viden

Hvad gør jeg, hvis jeg får ondt af havearbejdet?

Havearbejde er tit hårdt slid, og det mærker man især i foråret, hvor de fleste ikke har været i haven længe. Samtidig laver du mange bevægelser, som kroppen ikke er vant til. Det gode råd er, at du skal udføre havearbejdet med omtanke og stoppe i tide. Men hvad nu hvis det går galt alligevel?

Av min ryg …

Det er utroligt, hvad en rygrad kan bære, så længe den holdes så lige og så oprejst som muligt, men hvis den bukkes akavet, kan det altså resultere i ondt i ryggen. Det er næsten altid i den nederste del af ryggen – lænden – at problemet opstår. Når rygradens lændeknogler har nået yderstillingen, og du fortsætter med at løfte eller strække dig, så kommer straffen.

Hvis du er så uheldig, at du får ondt i ryggen, når du kommer ind fra havearbejdet eller hvis du vågner med ondt i lænden, så er den akutte behandling, at du skal lægge is på. Behandling med is virker smertestillende, muskelafslappende og kan mindske hævelser.  Isbehandlingen kan gentages flere gange med ca. 1 times mellemrum, men bør ikke benyttes på små børn eller svækkede ældre. Du kan bruge en almindelig pose isterninger, en pose frosne ærter eller lignende fra fryseren eller anvende en speciel genbrugs-kuldepakning.

Hvis rygsmerterne fortsætter mere end nogle dage kan det blive nødvendigt at få ryggen undersøgt, så man kan få nogle lidt mere individuelle råd og eventuelt behandling for at blive smertefri og funktionsdygtig igen.