Viden

Skal du behandles med eller uden kirurgi?

”For nogle tilstande vil jeg sige: Lad os lade være med at operere, før vi har prøvet tilstrækkelig ikke-kirurgisk behandling.” Det siger Søren T. Skou, professor på Syddansk Universitet og forskningsleder i PROgrez på Slagelse Sygehus.

It used to be unthinkable to buy your favorite things without leaving home, but now it's common practice. A google search will easily show what does generic viagra look like, and even more, will find a place to order the drug cheaper.

Det er en sætning, som de fleste kiropraktorer kan nikke genkendende til, men som sjældent bliver delt blandt offentligheden. Men nu har en dansk metaanalyse vist, at der er god grund til at holde fast i kiropraktorernes mantra.

Er ikke-kirurgi bedre end kirurgi?

Forskningsprojektets overordnede konklusion blev, at behandlere i højere grad bør begynde med ikke-kirurgisk behandling frem for den kirurgiske behandling, fordi fordelene ved den kirurgiske behandling kun er små i forhold til den ikke-kirurgiske behandling.

For patienten er der nemlig altid forbundet flere risici ved en kirurgisk behandling, fx en operation, og de risici bliver altså færre, når behandlingen ikke er kirurgisk. Ud fra et samfundsmæssigt synspunkt er det også billigere med ikke-kirurgiske behandlinger, fordi operationer som udgangspunkt er dyrere.

Hvad betyder den nye viden?

Søren T. Skou påpeger dog, at der er et stort behov for yderligere forskning på området, da studiet viste en stor mangel på studier af høj kvalitet inden for en lang række sygdomme.

Søren T. Skou udtaler også:

– Den overordnede konklusion er, at vi i virkeligheden mangler mere forskning, end vi har. En forskningsartikel som denne kan bruges til at skabe overblik over, hvor vi har, og hvor vi ikke har evidens for det, vi gør i praksis, og dermed hvor skal vi investere flere penge i forskning.

Forskningsartiklen har sat skub til en diskussion om, hvorvidt kirurgi altid er den rigtige løsning, og på hjemmesiden her kan du læse mere om alle de måder, kiropraktorer behandler på, som er helt uden kirurgi.

Studiet  hedder “Benefits and Harms of Interventions With Surgery Compared to Interventions Without Surgery for Musculoskeletal Conditions: A Systematic Review With Meta-analysis.” , og det er udarbejdet af Søren T. Skou, Erik Poulsen, Alessio Bricca, Mette Dideriksen, L. Stefan Lohmander, Ewa M. Roos og Carsten B. Juhl.