Viden

Thorakalt facetsyndrom – a hva’ for en fisk?

Det er måske ikke det mest mundrette ord, men thorakalt facetsyndrom er en relativ hyppig årsag til smerter i brystryggen. En dansk undersøgelse har vist at blandt en række patienter, der blev indlagt med smerter i brystet, skyldes det i 13% af tilfældene facetsyndrom i brystryggen.

Shot of a mature woman lying face down and getting her back massaged by a physiotherapist at a clinic

Rygsøjlen består af 24 bevægelige hvirvellegemer/knogler. Et menneskes bevægelighed og stabilitet sikres i høj grad af facetleddene, som findes i par mellem hvirvlerne. Hvis et facetled bliver stift og mister sin smidighed, bliver ryggen stiv. Opstår det i brystrygsøjlen, kaldes det thorakalt facetsyndrom.

Hvad er symptomerne?

Mange oplever kraftige smerter i den øvre del af ryggen. Smerterne kan være meget voldsomme og kan føles som at få stukket en kniv ind i ryggen. Et andet almindeligt symptom er nedsat bevægelighed i led samt muskelspændinger i området og generelt spændte og ømme muskler.
Man kan opleve, at symptomerne forværres ved bevægelse i bestemte retninger, mens smerterne bliver mindre ved andre bevægelser. Nogle vil også opleve, at det kan være svært at trække vejret ordentligt.

I langt de fleste tilfælde kan et nyopstået facetsyndrom behandles med manipulationsbehandling hos en kiropraktor.

Hvordan opstår smerterne?

Thorakalt facetsyndrom kan have mange forskellige årsager, men opstår ofte hos patienter, der har lavet fysisk aktivitet, som de ikke plejer. Det kan eksempelvis være havearbejde, nye træningsøvelser eller længere kørerture i forbindelse med sommerferien sydpå. Det kan også opstå i forbindelse med traumer eksempelvis hos personer, der har været udsat for trafikulykker eller deltaget i kampsport. I andre tilfælde opstår smerterne uden nogen særlig grund.

Behandling

Besøg hos en kiropraktor er en utrolig effektiv behandling. I langt de fleste tilfælde kan et nyopstået facetsyndrom behandles med manipulationsbehandling hos en kiropraktor. En kiropraktor er den bedst uddannede inden for muskler, knogler og led og kan ofte tilbyde akuthjælp, da en henvisning ikke er nødvendig. Desuden kan kiropraktoren vejlede om rygøvelser, hvor muskulaturen styrkes og strækkes, samt kendskab til korrekte bevægelser og stillinger, som kan være forbyggende.

Læs om smerter i ryggen