Viden

Tre tips: Kom godt i gang med cykling, og bliv klar til Touren

Cyklen er poleret, tøjet hænger klar i skabet, og nu venter du bare på at solen skinner, så du kan komme ud på landevejene og mærke vinden i håret.

Om ganske få dage går startskuddet til årets Tour de France, hvor de første tre etaper skal køres i Danmark.

Er du ligesom resten af Danmark blevet ramt af tourfeber, så giver Bo Hamilton, kiropraktor og cykelentusiast, tre gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du er ny på landevejen og gerne vil have fart i pedalerne.

1) Start blødt ud og nyd turen

Selvom det kan være fristende at give den max gas fra start, så er det vigtigt at starte stille og roligt op med nogle mindre turer, forklarer Bo Hamilton. Ved cykelsport er der generelt meget lidt overbelastning af led sammenlignet med eksempelvis løb. Bo er selv skiftet fra løb til cykling efter diverse skader, og han har på egen krop mærket en klar fordel i forhold til belastningen af sin krop. Det er dog alligevel vigtigt, at du giver din krop mulighed for at vænne sig til et uvant stykke arbejde. Efter de første par turer kan du langsomt øge distancen og intensiteten.

Bo understreger, at det i bund og grund handler om at mærke efter, så det bliver en god oplevelse at komme i gang med at cykle, så du kan nyde alle de fremtidige turer.

2) Styr på sadel, styr og sko

Det er vigtigt, at cyklen er indstillet korrekt, så du undgår unødvendige gener. Bo anbefaler, at alle der skal ud og cykle langt får foretaget et bike-fit. Med et bike-fit sikrer du dig, at din cykel passer til din krop.

Det er vigtigt, at du sidder korrekt på din cykel, at din sadel er monteret i den korrekte højde, at dit styr er indstillet korrekt, så det passer til din armlængde, og at du har de rigtige såler til dine cykelsko. Cykelsko bliver fra nye ofte solgt med flade såler, her er det en fordel at købe de såler der passer bedre til dig, som bl.a. støtter ens svang, så man ikke får problemer med knæene, når der skal trædes til i pedalerne. Et bike-fit kan altså hjælpe dig, så du får den rigtige siddeposition, hvilket både giver en bedre ydeevne og cykeloplevelse.

3) Tag en slapper, når kroppen har brug for det

Selvom cykelrytterne i touren kører to bjergetaper i streg, behøver du ikke. Igen gælder det om at mærke efter og give kroppen ro, hvis du kan mærke, at den har brug for det. Du kan nå langt ved at variere din træning og huske at tage hviledage, hvor du giver kroppen mulighed for at restituere.

Hvis du efter en cykeltur oplever, at noget føles forkert eller mærkeligt, så kan du altid besøge en kiropraktor, som er den bedst uddannede inden for muskler og led. Kiropraktoren vil kunne tjekke, om der eksempelvis er et muskulært problem og eventuelt få løsnet op, hvis det vurderes, at der er behov for det.

 

God tur.