Forskning
5 ting du selv kan gøre ved lændesmerter
Ondt i lænden rammer de fleste i løbet af livet. Faktisk er lændesmerter den hyppigste form for smerter fra muskler og led, men der er heldigvis hjælp at hente. Her er 5 gode råd
Hvert år går cirka 400.000 danskere til kiropraktor, og ondt i ryggen er den hyppigste årsag. Særligt smerter i lænden er udbredt, men bare rolig, næsten alle lændesmerter vil gå over af sig selv. Dette fører os naturligt videre til det første af fem råd, der gør dig klogere på, hvad du bør gøre og ikke gøre, hvis det begynder at gøre ondt i lænden.
1) Gå ikke i panik
Lændesmerter er en del af livet. Næsten alle lændesmerter er ufarlige og går over af sig selv. Ryggen er enormt stærk og kan gøre ondt, uden det betyder, den er ved at gå i stykker. At du får smerter i lænden, betyder ikke, at du har fået et rygproblem.
2) Hold dig aktiv
Forsøg at fortsætte med alle dine normale aktiviteter, selvom du oplever smerter i lænden. Bliv ikke hjemme fra job – hvis du kan undgå det – og vend tilbage så hurtigt som muligt, hvis du har sygemeldt dig. Det er vigtigt, at du er så aktiv med din krop som overhovedet muligt, da det kan hjælpe på smerterne. Forskningen tyder nemlig på, at du kommer dig hurtigere, hvis du holder dig aktiv – også selvom det kan gøre lidt ondt. Derudover kan fysisk aktivitet også forebygge, at smerterne vender tilbage.
FAKTA
Stærke smerter er ikke ensbetydende med alvorlig skade. Kun 1-5% af alle rygsmerter skyldes en svulst, brud eller gigtsygdom. 10% skyldes diskusprolaps eller snæver nerverodskanal, mens 80-90% har ukendt årsag. Det betyder, at alvorlige årsager til lændesmerter er meget sjældne.
3) Der findes ikke et quickfix
Smerter i lænden kan ikke løses med et fingerknips, så pres ikke på for at få røntgen eller skanning, og tag ikke på skadestuen. Og forvent ikke, at medicin alene hjælper. Hvis smerterne er voldsomme selv ved hvile, du oplever at dine ben er påvirket af stærke smerter eller føleforstyrrelser, eller du får problemer med at styre tis eller afføring, bør du kontakte læge eller kiropraktor. Ellers søg behandling, hvis lændesmerterne bliver ved eller gør dig meget bekymret og i høj grad påvirker din hverdag.
4) Vær på vagt overfor smarte produkter og tips, der lover guld og grønne skove
Der findes et væld af smarte produkter og apparater, der proklamerer, at dine smerter forsvinder på ingen tid, hvis du bare bruger deres produkter. Men vær kritisk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det oftest fordi, at det er det. Behandling af smerter i lænden kræver nemlig en grundig konsultation, eftersom rygsøjlen er en kompleks konstruktion, og der kan således være mange årsager til, at man oplever smerter i lænden.
5) Stil disse spørgsmål, hvis du går til en behandler og skal tage stilling til en test, undersøgelse eller behandling
- Er det nødvendigt?
- Hvilke risici er der ved behandlingen, testen eller undersøgelsen? Er der bivirkninger, som kan kræve flere tests eller ny behandling?
- Er der mere simple og mere sikre muligheder? (Dette er især godt at spørge om, hvis du bliver tilbudt injektioner, operation eller stærk medicin som opioider.)
- Kan min situation forværres eller forbedres, hvis jeg ikke får testen, undersøgelsen eller behandlingen lige med det samme?
- Hvad er omkostningerne; økonomisk, tidsmæssigt og tidsmæssigt?
Hvis du vil vide mere om smerter i lænden, kan du klikke her.