Forskning

Ny indsats vil forebygge skader hos børn og unge på håndboldbanen

Hævede ankler, ømme knæ og en skulder, der er gået i stykker. Dette er blot nogle af de skader, man kan pådrage sig, når man smører harpiks på hænderne og træder ind på en håndboldbane. En ny forebyggende indsats har til formål at minimere risikoen for skader blandt håndboldspillende børn og unge i foreningsidrætten.

Many potential consumers are interested in the effectiveness of Levitra compared to other potency drugs. Summarizing buyer observations, it is clear that Levitra has increased success among diabetics. Studies show that Levitra has fewer side effects compared to other drugs, no muscle pain or skin itching. This information is taken from https://www.medicallightassociation.com/levitra-over-the-counter.html.

Håndbold er populært i Danmark, men sportsgrenen er også forbundet med mange skader

Det er ikke nogen hemmelighed, at håndbold er en populær sportsgren i Danmark, men hvad mange måske ikke ved er, at sportsgrenen er forbundet med mange skader. De danske skadestuer får hvert år 15.000 henvendelser fra personer, der er kommet til skade på håndboldbanen. Det er mere end dobbelt så mange skader som i fodbold, måler man på antallet af skader pr. 1000 idrætstime.

En ny indsats ved navn Happy vil forebygge skaderne gennem et øvelsesprogram rettet mod trænerne ude i de danske håndboldklubber.


Fokus på foreningsidrætten fremfor elitesport

Forskningen viser, at øvelsesprogrammer kan minimere risikoen for skader i ankel, knæ og skulder med op til 50% – hvis altså øvelserne bliver udført.

Problemet er nemlig, at øvelserne sjældent bliver udført i breddeidrætten. Øvelsesprogrammerne er som oftest testet og udviklet i elitesportsmiljøer, hvilket gør det svært at overføre øvelserne til den lokale håndboldklub, hvor træneren ofte er frivillig og skal varetage mange roller – udover at træne.

– Vi ønsker at gøre skadesforebyggende træning tilgængelig for alle børn og unge håndboldspillere, uanset niveau. Derfor vil vi forsøge at omsætte forskningen til brugbare og virkelighedsnære skadesforebyggende indsatser målrettet foreningsidrætten, siger kiropraktor Amanda Teglhus, der har taget initiativ til Happy-projektet sammen med en forskningsgruppe fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.


Støtte fra Team Danmark og Dansk Håndbold Forbund

Det er ikke kun Amanda Teglhus, der synes, at det er vigtigt med fokus på skader inden for håndboldverdenen – og ikke mindst hvordan man undgår dem.

I tæt samarbejde med nøglepersoner fra Dansk Håndbold Forbund, Team Danmark og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger har Amanda Tegl og forskningsgruppen udviklet et skadesforebyggende program, der i første omgang er tilpasset de spillere, der løber rundt på u13-, u15- og u17-holdene.

Programmet består af en målrettet opvarmning før træning og bliver efterfulgt af styrkeøvelser, når træningen er ovre. Som en del af Happy-projektet vil trænerne, der skal implementere øvelserne ude i klubberne, blive klædt på til opgaven af Happy-ambassadører. Disse ambassadører vil være sundhedsprofessionelle, herunder kiropraktorer.


Resultaterne skal også bruges uden for håndboldbanen

Som en del af et ph.d.-projekt vil Happy-projektet løbende indsamle data for at få tegnet et billede af programmets effekt samt få en indikation af, hvordan programmet fungerer i de danske håndboldklubber.

Herefter er ambitionen at udbrede programmet til resten af landet gennem en national kampagne.

Ikke nok med at programmet kan bruges på landsplan, så vil resultaterne sandsynligvis også kunne overføres til sportsgrene, der bliver spillet under lignende forhold som håndbold – fx basketball.

Om Happy-projektet

  • Happy står for Health and Performance Promotion in Youth Sport
  • Hovedformålet er at fremme håndbolddeltagelse, talentudvikling og fysisk aktivitet gennem livet ved at forebygge skader blandt ungdomsspillere
  • Happy-projektet er funderet i en forskningsgruppe fra Institut for Idræt og Biomekanik på SDU bestående af adjunkt Merete Møller (projektleder), professor Ewa Roos, lektor Lotte Nygaard Andersen og professor Alice Kongsted, som alle er vejledere for den ph.d.-studerende.
  • Projektet er støttet økonomisk af Kiropraktorfonden, forsikringsselskabet Østifterne, Team Danmark, Dansk Håndbold Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger og Kulturministeriets forskningspulje.