Bækkenløsning

Bækkenet har tre led, et led fortil og to bagtil. Bækkensmerter er smerter i ét af de tre led. Har du smerter i alle tre led, er der derimod tale om bækkenløsning. Smerterne udvikler sig som regel langsomt og kan blive værre. Bækkensmerter kan være langvarige og alvorlige, hvis man ikke respekterer og lytter til symptomerne og får relevant behandling.

Alle kan få bækkenssmerter, men det er som oftest gravide, som vil opleve bækkenssmerter eller bækkenløsning. Under graviditeten sker der en ”blødgøring” af alle led og ledbånd på grund af den hormonelle påvirkning. Dette er en normal proces, og den fortsætter gennem hele graviditeten. Processen medfører, at den gravides holdning ændres og tilpasser sig den øgede vægt, som kvinden får i en graviditet. Kroppen ændres for at bækkenet kan blive større og mere eftergiveligt under fødslen.

Smerter kan skyldes forskellige ting: De kan komme af denne store forandring, som kvindens krop gennemgår. De kan skyldes, at hormonet (relaksin) frigøres for tidligt (normalt frigøres det i forbindelse med fødslen). Og smerterne kan skyldes, at kvinderens muskler og led ikke er stærke nok til at bære den øgede vægt. Disse smerter skyldes altså ikke en bækkenløsning.

Hvis du er gravid, opstår smerterne som regel midt i graviditeten, men kan også opstå tidligere – fx hvis du har været gravid før.

Det er ikke mange gravide, som kommer igennem en graviditet uden at mærke en vis ømhed i bækkenet, de fleste vil have gavn af behandling, men gravide med bækkenssmerter får det tit bedre efter fødslen.

Nedenfor kan du læse om symptomer.

Under fanen ”Indblik” kan du læse mere om, hvordan en kiropraktor vil diagnosticere og behandle dine smerter, og hvad du selv kan gøre.

Symptomer

Smerterne kan være meget forskelligt fra gravid til gravid, og kan for den enkelte gravide veksle fra dag til dag.

Kontakt din kiropraktor eller en specialist, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:

  • En jagende smerte fra bækkenledene, som stråler ned i lysken og ned i forsiden eller bagsiden af låret.
  • Smerter i lænden, i området omkring skambenet (symfysen), ballerne, lysken, halebenet, underlivet og langt ned i benene.
  • En eller flere af dine sovestillinger gør ondt, og at det gør ondt at skifte stilling.
  • Dine smerter bliver værre, når du går, går på trapper, eller hvis du går med en indkøbsvogn. Her vil det gøre ondt, hver gang du skifter retning.
  • Dine smerter bliver værre, hvis du ligger ned og forsøger at løfte eller strække benene.
  • At det gør så ondt, du kun kan tage korte skridt og bevæge dig stift.