Gode råd

Hver tredje skoleelev lider af alvorlige rygsmerter men sådan behøver det ikke at være

Rygsmerter hos børn er et problem, der bør tages alvorligt, fordi rygsmerter i barndommen har en risiko for at blive til kroniske rygsmerter i voksenlivet.

Mange børn mærker kortvarigt rygsmerter, uden at det generer dem. Men et 3-årigt studie af ca. 1400 skoleelever i alderen 8-15 år fra Svendborg i Danmark i perioden 2011-2014 afslører, at langvarige rygsmerter er et problem, der bør tages alvorligt, fordi rygsmerter i barndommen har en risiko for at blive til kroniske rygsmerter i voksenlivet.

Det er meget vigtigt, at forældre er opmærksomme på deres børns rygsmerter. Hvis børnene går med rygsmerter i længere tid, skal der tages hånd om dem, for eksempel med noget forebyggende behandling eller træning på sigt, som kan forebygge, at smerterne udvikler sig.

– Det er svært at sige, om det er så og så mange dage eller uger, børn skal have smerter, før man skal være bekymret. Generelt gælder det samme som for voksne: så snart, smerterne begynder at begrænse barnets udfoldelser eller smerteniveauet bliver højt, skal man have taget hånd om dem, fortæller Kristina Boe Dissing fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, der er hovedforfatter på studiet.

Det kan være ved at konsultere en kiropraktor, som vil kunne bruge de samme behandlingsteknikker ved behandling af børn som ved voksne, men tilgangen kan være en anden, når det drejer sig om børn. Teknikkerne modificeres efter børnenes alder, men man kan bruge både behandling og øvelser, også når man behandler børn, alt efter hvilken type problematik, man står overfor som kiropraktor.

Om undersøgelsen

Forskerne bag undersøgelsen indsamlede data ved hjælp af SMS. Forældrene til de børn, der deltog i undersøgelsen, modtog hver uge en SMS, hvor de skulle indrapportere deres børns eventuelle smerter i muskler og led, og hvor meget og hvilken slags sport barnet havde dyrket i den forgangne uge. Da indsamlingen var slut, analyserede forskerne data og nåede frem til, at halvdelen af alle deltagerne i studiet led af rygsmerter på et eller andet tidspunkt i løbet af de tre år, studiet stod på. Derudover var der en mindre gruppe børn der rapporterede rygsmerter i mere end 50% af tiden.

Hvad kan du gøre for at skabe et rygsundt liv for dine børn?

BEVÆGELSE, BEVÆGELSE, BEVÆGELSE!

Skab en hverdag med fysisk aktivitet. Skab rutiner, som fx at gå en tur eller danse sammen efter aftensmaden, gå/cykle/køre på scooter i institution eller skole.

DEN NÆSTE STILLING ER DEN BEDSTE!
Strengt taget findes der ikke stillinger eller bevægelser, der er dårlige for ryggen. Ryggens værste fjende er gentagne ens og hårde bevægelser – eller for få bevægelser. Få dit barn til at skifte stillinger flere gange, hvis det fx sidder med en tablet eller ved fjernsynet. Husk, også at børn ikke altid behøver sidde stille, når de laver lektier, men gerne må bevæge sig på stolen og bordet eller kan lægge ned i stedet for at sidde.

SKOLETASKEN PÅ RYGGEN:
Skoletasken skal bæres på ryggen og sidde på begge skuldre, så der er ligevægt. Sørg for, at barnet kun har de nødvendige bøger med. Tommelfingerreglen er, at tasken højst må veje 10-15 % af barnets kropsvægt.

TAG SMERTERNE ALVORLIGT:
Har dit barn smerter i fx ryg eller nakke, og går de ikke væk eller bliver ved med at komme tilbage, så gå til en behandler og få det undersøgt.

HVIS DER ER SMERTER:
Før i tiden troede man, at man først og fremmest skulle hvile ryggen, hvis den gjorde ondt. Nu ved man, at det er vigtigere at holde ryggen i gang. Har dit barn ondt i ryggen, så er det faktisk bedre at være med til idræt på nedsat kraft, hvis det kan lade sig gøre, end at bede om fritagelse.