Nyhed

Undgå hold i ryggen ved havearbejde

Det er endelig blevet forår, solen skinner, og det er tid til at gå i haven. Selvom en dag med havearbejde kan være en kilde til frisk luft og god motion, kan havearbejde desværre også være lig med ondt i nakke og ryg. Det betyder, at havesæsonen er en ekstra travl periode for landets kiropraktorer.    

Havearbejde forudsætter ofte komplicerede bevægelser, der blandt andet involverer ryg, nakke, skuldre og ben. Havearbejde kan derfor sammenlignes med idræt og træning, og heldigvis findes der forskning inden for dette felt, der klarlægger, hvordan man undgår skader. Her er et vigtigt råd, at man skal huske at varme op, da opvarmning virker forebyggende for skader på muskler, led og sener. Det samme gælder altså i haven, så det er derfor vigtigt, at du sørger for at varme kroppen godt op, inden du begiver dig ud i at klippe hæk eller grave bede.

Uvante bevægelser kan til tider føre til hold i nakke og ryg eller overbelastning af skuldre. Sådanne skader ville derfor sandsynligvis kunne undgås, hvis der blev foretaget havearbejde året rundt – men det er de færreste, der fikser havearbejde i vintermånederne. Det er derfor vigtigt, at du passer på din krop og tænker over dine bevægelser, så du undgår følgeskader.

Vi vil gerne hjælpe dig med at nyde havearbejdet uden risiko for skader. Derfor har vi samlet 5 gode råd til havearbejdet:

  1. Varm op og lyt til din krop
    Sørg for at starte langsomt ud så kroppen får mulighed for at varme op, inden den bliver udsat for belastning. Gå lidt rundt i haven imens du planlægger, hvad der skal gøres og husk at variere dine arbejdsstillinger med jævne mellemrum, når du går i gang.
  2. Varier dine arbejdsstillinger og hold pauser
    Undgå at gentage den samme bevægelse i mange timer. Når du luger, så skift mellem at sidde på hug og ligge på knæ. Når du klipper hæk, så tag små pauser indimellem, hvor du laver noget andet i haven. Husk desuden at holde pauser og nyde det, du har lavet, mens du drikker en kop te eller kaffe.
  3. Løft korrekt
    Nogle gange kan pludselige smerter opstå selv ved en banal bevægelse uden, at du løfter noget tungt. Sørg for at bruge benene og bøj dem og ikke ryggen – og husk også at dreje kroppen, når du skal løfte, så du ikke kun drejer ryggen.
  4. Behold tøjet på
    Selvom det kan være fristende at smide tøjet i forårssolen, så sættes musklerne altså på en alvorlig prøve, når du godt varm og svedig smider overtøjet, og den bare ryg titter frem. En tynd undertrøje i uld er godt at have på inderst inde, og en sweater om livet kan også forebygge, at ryggen bliver kold. Dine muskler bliver nemlig hurtigt stive af kulde, og så skal der ikke så meget til, før man får lavet en forkert bevægelse. Det er desuden en rigtig god idé at lave nogle øvelser, når du smider arbejdshandskerne efter en dag i haven, da det kan hjælpe dig med at undgå, at den uvante belastning af ryggen giver problemer.
  5. Havearbejde og sundhed går hånd i hånd
    Den centrale pointe er, at det ikke er så afgørende, hvordan du bruger din krop. Det vigtigste er, at du bruger den – og selvfølgelig skal du helst bruge den hele året. Havearbejde giver både frisk luft og god motion, og det er altså super sundt, når bare du passer på din krop, tænker dig om og husker at variere havearbejdet.

Hvis du alligevel skulle være så uheldig at få ondt i ryggen, kan du læse mere om, hvad du skal gøre her