Viden

Bliv klog på kroniske smerter

Hver 5. dansker har kroniske smerter, og personer med kroniske smerter mødes ofte af fordomme og manglende forståelse. Men hvad er kroniske smerter, og hvilke konsekvenser har de?

Omfanget er stort

1,2 millioner mennesker lever med kroniske smerter i Danmark, og 40% af de personer, der har kroniske smerter, har aldrig, eller sjældent, kontakt til sundhedsvæsnet. Kroniske smerter har konsekvenser for både den enkelte i forhold til vedkommendes livskvalitet, men også for samfundet i form af tabt arbejdsevne og udgifter til sundhedssystemet.

 

Fysiske konsekvenser ved kroniske smerter

Betegnelsen kroniske smerter dækker over smerter, som har været til stede i 3-6 måneder. Graden af smerteintensiteten kan skifte fra milde til moderat svære, og nogen har konstante smerter, mens andre har mere svingende udslag i, hvornår de får ondt. Ofte ledsages smerterne af bl.a. træthed, irritation, kvalme, søvnbesvær og appetitløshed. Smerterne kan opstå alle steder i kroppen, dog er det mest almindelige ledsmerter i hofte, knæ, ryg og i skulde eller nakke.

Psykiske konsekvenser ved kroniske smerter

Psykisk, socialt og økonomisk bliver danskere med kroniske smerter påvirket af deres sygdom. Fordomme og misforståelse er derfor ofte det, som danskere med kroniske smerter møder, fordi det udefra kan være svært at sætte sig ind i. Men misforståelserne kan gøre sygdomsforløbet svært og ensomt.

 

Sundhedsstyrelsen gør op med fordomme

Min far har ondt i ryggen – altid. Det er navnet på Sundhedsstyrelsens nye kampagne, der vil gøre op med fordomme og tabuer om kroniske smerter. Se fx kortfilmen, som sætter fokus på, hvordan omgivelserne påvirker personer med kroniske smerter.

Gode råd til pårørende

  • Prøv at acceptere og rumme, at personer med kroniske smerter ikke kan det, de kunne før, da funktionsevnen ofte påvirkes af kroniske smerter.
  • Tag initiativ til at hjælpe vedkommende med kroniske smerter, da det kan være svært at bede om hjælp.
  • Hjælp med at tilpasse aktiviteter til det, vedkommende med kroniske smerter kan klare.
  • Pas godt på dig selv, sørg for at bevare indhold i dit liv, som ikke handler om kroniske smerter.
  • Hvis du har børn, skab tydelig kommunikation med dem, som kan give tryghed, da børn oftest opfanger, at der er noget på spil.

Kilde: Sundhedsstyrelsen