Viden

Kender du dit barns hovedpine?

Den dunkende smerte i hovedet kender de fleste som hovedpine, og den kommer ofte snigende, når vi har sovet dårligt, siddet forkert eller ikke har bevæget os nok. Det kan også være tilfældet hos børn og unge, og ny forskning peger på, at vi skal være mere opmærksomme på hovedpine hos vores børn.

Hvorfor skal du være opmærksom på dit barns hovedpine?

Heldigvis er hovedpine kun i sjældne tilfælde farligt også hos børn og unge. Og det er måske derfor, at hovedpine hos børn og unge ikke altid tages alvorligt, men det peger ny forskning nu på, at det i højere grad bør:

For det første oplever hele 2/3 af teenagere hovedpine mere end én gang om måneden, og når hovedpinen er tilbagevendende, påvirker det både skolegang og fritid. Det kan for eksempel betyde, at barnet ikke har det godt i skolen, skal sygemeldes eller ikke vil eller kan have aftaler med andre og bliver væk fra fritidsaktiviteter. Hovedpine kan altså have stor betydning for dit barns trivsel.

For det andet kan mange børn og unge ofte lide af hovedpine længe, før det bliver opdaget. Hos kiropraktorer ser man ofte, at et barn har lidt af hovedpine i det meste af et år, fordi børn er mere fleksible og kan kompensere for nedsat funktion ved at bøje i andre led.

Hvordan kan du hjælpe dit barn?

Hvis du oplever, at dit barn ofte lider af hovedpine, er der flere ting, du kan gøre: Det er vigtigt, at dit barn får søvn nok, motionerer og rører sig tilstrækkeligt og ikke mindst spiser regelmæssigt. Her er det en god ide som forældre at være opmærksom på, at barnet ikke springer måltider over, og at dit barn også drikker vand regelmæssigt.

Hvorfor lider børn og unge af hovedpine?

Årsagerne til at børn og unge lider af hovedpine kan være mange, men som forældre er der to vigtige faktorer at holde øje med. Det første er dit barns skærmtid: En foroverbøjet stilling med nakken kan give hovedpine, og det er netop den stilling, de fleste sidder i, når de ser på deres tablet, mobil eller computer.

Den anden faktor er, hvor ofte dit barn får smertestillende medicin for sin hovedpine. For det kan faktisk give hovedpine i sig selv, hvis børn og unge udvikler et overforbrug. Et studie fra USA viser, at overforbruget af smertestilende medicin hos teenagere er steget, og at 28% af børn og unge i 12-17 års alderen, havde et overforbrug af hovedpinepiller, hvis de led af hovedpine i mere end 15 dage om måneden.

Bliv klogere

Læs mere om hovedpine hos børn og unge og klogere på, hvordan kiropraktoren kan hjælpe dit barn. Kiropraktoren kan udover selve behandlingen også rådgive om fx sidestillinger foran computeren, skoletasker og liggestillinger.