Iskiassmerter i baglåret

“Iskias” bruges i daglig tale som en fællesbetegnelse for smerter i ballen og/eller benet og skyldes fastlåste led i ryg, bækken eller spændte muskler i ballen. Smerterne kan også sommetider mærkes i underben og fod.

Tidligere havde man en opfattelse af, at smerter i baglåret opstod på grund af irritation af iskiasnerven. Iskiasnerven er nemlig en stor nerve, der ligger på bagsiden af hvert ben. Smerter i baglåret kan godt stamme fra iskiasnerven, men smerter i baglåret kan også have mange andre årsager. Alligevel har betegnelsen holdt ved, og når man derfor siger, at man har ondt i sin iskias, kan det faktisk dække over alt, hvad der gør ondt i ballen og benet, og derfor kan der også være mange årsager til iskiassmerter.

Nedenfor kan du læse om symptomer og alarmerende symptomer. De alarmerende symptomer bør du være opmærksom på og søge hjælp for.

Under fanen ”Indblik” kan du læse mere om, hvordan en kiropraktor vil diagnosticere og behandle dine smerter, og hvad du selv kan gøre.

Symptomer

Iskiassmerter kan variere meget i den måde, som de føles på. Kontakt din kiropraktor eller en specialist, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:

  • Det gør ondt i din lænd, baller og eller baglår på en dyb, borende måde. Det er smerter, som ofte skyldes ledproblemer i lænd, bækken, hofte og knæ eller henviste smerter fra muskler i sæderegionen.
  • En stærk, skarp, brændende og overfladisk smerte under knæet, som kan være et tegn på diskusprolaps.
  • En sovende/død fornemmelse eller en fornemmelse af kulde, varme eller vibration under knæet. Hvis du sidder ned, kan det desuden være umuligt at strække det dårlige ben.

Alarmerende symptomer

Du bør være ekstra opmærksom ved alarmerende symptomer og søge hjælp, hvis du oplever nogle af følgende symptomer:

  • Smerterne er så voldsomme, at du ikke kan bevæge dig.
  • Smerterne forhindrer almindelig aktivitet i mere end et par dage.
  • Hvis du oplever, det er svært at holde på vand eller afføring.