Underben, overbelastningsskader i underben, ankel og fod

xx

Hvordan stilles diagnosen?

Overbelastningsskader kan, som nævnt tidligere, kræve en ordentlig udredning, der typisk følger et ret bestemt mønster. Den vil naturligvis indeholde en opklaring af, hvor smerten kommer fra. Det gør man ved en ortopædisk undersøgelse. Mange overbelastningsskader skyldes forkert belastning. Det kan derfor være nødvendigt at udføre bevægeanalyser og belastningsanalyser for at finde årsagen.

Det kan desuden blive nødvendigt med billeddiagnostik i form af ultralydsscanning, røntgenundersøgelse eller i visse tilfælde MR-scanning for at gøre en eventuel skade synlig. Det gør det muligt yderligere at vurdere, hvor skaden helt præcist befinder sig, og giver også mulighed for en vurdering af skadens omfang.

Kiropraktorer med interesse for idrætsskader eller en almen interesse for funktionelle problemstillinger i ekstremiteterne, vil kunne klare disse undersøgelser og udredninger.

Symptomer

Den måde symptomer opstår i underben, ankel og fod ligner symptomer ved andre overbelastninger.

Til at begynde med føles smerterne kortvarigt, når man begynder at belaste benet, dvs. når man begynder at gå eller løbe. Senere kan man opleve at få smerter, når man har været aktiv. I næste fase kommer smerterne, når man stopper med at være aktiv. Til sidst er der smerter hele tiden.