Skævt/fladt baghoved hos spædbørn

Mange spædbørn er født med et skævt kranie. Det er fuldstændig normalt, da kraniet er opbygget af adskillige separate kranieknogler, som er ’designet’ til at modstå tryk og bevæge sig under fødselsprocessen. Skævheden vil som regel fortage sig i løbet af de første dage eller uger.

Hvis kraniet ikke retter sig i løbet af de første 3 uger, eller der begynder at danne sig et fladt eller skævt baghoved på spædbarnet, er det vigtigt at få det undersøgt. Det kan foregå hos sundhedsplejersken, en fysioterapeut, der behandler børn, en kiropraktor, der behandler børn, egen læge eller en ergoterapeut.

Hvordan stilles diagnosen?

Kiropraktoren vil først spørge ind til graviditeten og fødslen. Dernæst spørges til den efterfølgende periode og til, hvor meget barnet ligger på maven, hvordan barnet håndteres, og hvad forældrene ellers har observeret og forsøgt.

Dernæst vil kiropraktoren undersøge kraniet og sikre sig, at kraniet udvikler sig normalt.

Ved undersøgelsen ser kiropraktoren på kraniet ovenfra, så man kan se næsen og ørerne samtidig. Ved et fladt baghoved vil baghovedet ofte være bredere end panden, ved et skævt baghoved vil der kunne ses et fladt område på den ene side af baghovedet. Øret og panden er ofte forskudt fremad på den flade side.

Derudover vil kiropraktoren undersøge bevægelsen i nakken, skuldrene og kravebenet, undersøge musklerne på halsen, om barnet er i stand til at dreje hovedet efter stimulering af synet og hørelsen.

Symptomer

Tekst kommer snart