Skævt/fladt baghoved hos spædbørn

Mange spædbørn er født med et skævt kranie. Det er fuldstændig normalt, men hvis kraniet ikke retter sig i løbet af de første 3 uger, kan der begynde at danne sig et fladt eller skævt baghoved på spædbarnet. Derudover er et spædbarns kranie meget blødt. Derfor vil et konstant tryk på det samme punkt på kraniet gøre det fladt. Det kan opstå, hvis barnet har en favoritside at dreje sit hoved til, eller hvis barnet ligger helt lige med hovedet og ikke vil dreje hovedet til nogen af siderne.

Det, at spædbarnet har en favoritside, kan have flere årsager. Spædbarnet vil altid dreje hovedet efter lys, lyd, aktiviteter som legetøj, og de personer som omgiver det. En anden årsag kan være, at barnet ikke er stimuleret til at se til begge sider. En tredje årsag kan være, at barnet har nedsat bevægelighed i nakken.

I sjældne tilfælde kan det skæve/flade baghoved have en alvorligere årsag såsom for tidlig sammenvoksning af kraniepladerne eller syns- og høreproblemer. For tidligt fødte børn, flerfødselsbørn og børn af førstegangs-mødre har øget risiko for at få et fladt/skævt baghoved.

Nedenfor kan du læse om symptomer.

Under fanen ”Indblik” kan du læse mere om, hvordan en kiropraktor vil diagnosticere og behandle dit barn, og hvad du selv kan gøre for at hjælpe dit barn.

Symptomer

Kontakt din kiropraktor eller en specialist, hvis du oplever nogle af følgende symptomer hos dit spædbarn:

  • Skævt baghoved: Se du dit barns hoved oppefra og hold øje med om den ene halvdel af baghovedet er fladere og om øret på den ene side er placeret længere fremme end øret på den anden side.
  • Fladt baghoved: Baghovedet vil fremstå bredere end panden.